Nieuwe startlocatie

Vanaf zaterdag 19 november gaan we starten vanaf het grasveld naast de Brinkhof in Norg.
Voor het halen en brengen van de kinderen kan er aan 2 zijden van de Brinkhof geparkeerd worden, op het kaartje aangegeven met een P.

Graag niet parkeren bij de Poeisz.

(klik op het plaatje voor google maps)

 

Landelijk trainingspunt Norg - mountainbiken 2023

Op woensdag 1 maart 2023 start het mountainbike programma in Norg. Norg is door de KNWU aangewezen als landelijke trainingspunt. Er wordt wekelijks op woensdag getraind van 16.00-18.00 uur. De trainingen worden verzorgd door gekwalificeerde trainers; Jelle-Wietse Jongedijk en/of Tim Smeenge.

Doelgroep

Deze trainingen zijn bedoeld voor nieuwelingen, junioren en elite/belofte (m/v) die zich toeleggen op het rijden van mountainbikewedstrijden en/of met internationale wedstrijdambities (bijv. 3 NationsCup). Ook oudste jeugdcategorieën (6/7) mogen zich onder voorbehoud aanmelden. Dit wordt per persoon door de trainer(s) beoordeelt.

Techniekcomponent belangrijk onderdeel

De trainingen bevatten naast een fysiek deel ook veel aandacht voor de technische kant van het mountainbiken. Dit is een facet dat steeds belangrijker wordt om je staande te houden op internationaal wedstrijdniveau.

Programma 2023

Het programma bestaat uit ± 20 trainingen verdeeld over de periode maart t/m juli. Tijdens de trainingen wordt rekening gehouden met de kalenders; landelijke wedstrijden, NationsCup, NK’s en EK’s. Het vaste trainingspunt is Norg (Langeloërweg 63, 9331 VA Norg). Afhankelijk van het trainingsdoel wordt er uitgeweken naar andere locaties.

Communicatie

Communicatie gaat via een whatsapp groep. Na een aanmelding word je aan de groep toegevoegd, waarin het volledige trainingsprogramma wordt gepubliceerd.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door een e-mail met je naam/club/categorie te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook voor de aanvullende informatie kun je bij hier terecht. Deelname aan het programma kost eenmalig €25,00 (betaalverzoek volgt in april). Als je deelneemt aan het programma wordt uitgegaan van commitment en een actieve participatie.

Jan DuponKNWU | Regiocoach Noord
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Mob. +31 (0)6 30 63 83 06

Wat moet je weten als je lid bent (of wilt worden)

Introductie                                                                                                  
De jeugdafdeling is in 2013 opgezet vanuit een samenwerking verband tussen de Noordelijke ATB Club en TFC NOAD. In 2016 is ATB Marum daar ook bij aangesloten. Inmiddels bestaat de jeugd uit ongeveer 100 kinderen.
 
Trainingen 
De jeugdtrainingen worden gegeven voor kinderen vanaf 8 jaar t/m 17 jaar. Daarna kunnen de tieners doorstromen naar de volwassenen bij één van de 3 aangesloten verenigingen. 
Er wordt in verschillende vaardigheidsgroepen getraind. De trainingen vinden plaats op de zaterdagochtend tussen 10:00 uur en 12:00 uur.
Het verzamelpunt voor de trainingen is in Norg.
De trainingen worden gegeven door jeugdtrainers en worden begeleid door enthousiaste clubleden. De trainers hebben allemaal een NTFU- of KNWU-trainersopleiding.
De trainingen worden gegeven om recreatief te kunnen mountainbiken en zijn niet wedstrijd gericht.
Op dit moment hebben we 6 trainings groepen. (Geel, Oranje, Groen, Blauw, Bruin en Zwart)
We trainen iedere zaterdag behalve tijdens de zomer- en kerstvakantie en bij evenementen georganiseerd door één van de deelnemende verenigingen.
 
Meedoen Ouders
Indien ouders op zaterdag willen helpen als bijvoorbeeld begeleider, kan dit maar niet met de groep waarin hun eigen kind fietst.
Er gelden dezelfde regels als voor de kinderen (helm, goede fiets, reserve onderdelen). Wij zijn continue op zoek naar groep begeleiders. Lijkt je dit leuk dan kan je dit altijd even aangeven bij een trainer.
 
Eigen Niveau
De trainingen zijn zo ingericht dat ieder kind op zijn of haar eigen niveau mee kan fietsen.
Plezier staat voorop! Er wordt in groepsverband getraind met aandacht voor het individu.
 
Aanmelden/Afzeggen training
Je moet je voor elke training aanmelden/afmelden. Dit moet je doen via de Teamy app. De codes hiervoor staan op mountainbikejeugd.nl. Zo kunnen de trainers hun training afstemmen op het aantal aanwezige kinderen en kunnen ze in de gaten houden of iedereen aanwezig is.
 
Afgelastingen
In principe wordt er het hele jaar doorgetraind behalve tijdens de zomer- en kerstvakantie.
Mocht er door bijvoorbeeld heel slecht weer (code rood en oranje) niet getraind worden, dan proberen we iedereen op tijd te waarschuwen via mail of de app.
 
Activiteitenprogramma
De jeugdcommissie maakt jaarlijks een aantrekkelijk programma, waarin ook ruimte is voor andere activiteiten dan alleen fietsen. Het programma omvat onder andere het volgende:
 • Mountainbike training
 • Rijden van (vaste) routes
 • Deelname aan toertochten en/of wedstrijden
 • Clubkampioenschappen
 • Trainingsweekend
Clubweekend
Jaarlijks wordt er een clubweekend georganiseerd met leuke activiteiten. Afgelopen jaren zijn we naar o.a Grolloo, Zoutkamp en Elp geweest
 
Veiligheid en gedrag
Mountainbiken is niet geheel zonder risico, een val is makkelijk gemaakt. Gelukkig loopt het meestal goed af. Om de sport veilig te houden en heelhuids thuis te komen kunnen we zelf een aantal maatregelen nemen:
 • Een helm is altijd verplicht tijdens de training (eigenlijk altijd als je op de mountainbike zit).
 • Zorg dat er geen uitstekende delen, zoals standers, vlaggetjes of spiegels op de fiets zitten.
Hierbij nog een aantal gedragsregels waar we op handhaven:
 • Bij koud weer kleed je je warm aan. Is de temperatuur onder de 15 graden dan wordt het gebruik van arm- en beenstukken of shirt met lange mouwen en een lange broek ten zeerste aangeraden (verplicht).
 • Zorg dat je altijd een bidon met drinken (water, ranja of sportdrank) en wat te eten (sportreep, ontbijtkoek, snelle jelle) bij je hebt.
 • Het bij je hebben van een reserve binnenband is verplicht, geen binnenband dan geen training.
 • Zorg dat je fiets voor de training even is nagelopen: banden goed opgepompt, remmen nagelopen, ketting gesmeerd, geen losse onderdelen, etc.
Als mountainbikers maken we veel gebruik van de bossen en paden in de omgeving. Ook wandelaars, ruiters en natuurliefhebbers trekken de natuur in voor ontspanning en sportbeoefening.
Vaak worden mountainbikers door wandelaars en natuurbeheerders afgeschilderd als wild, snel en onbeleefd. Willen we onze sport op een prettige manier kunnen blijven uitoefenen, dan zullen we medegebruikers van bos en natuur moeten respecteren.
Enkele gedragsregels:
 • Fiets alleen daar waar is toegestaan, dus op de paden blijven.
 • Respecteer natuur, plant en dier.
 • Scheur niet langs andere recreanten maar passeer ze stapvoets en groet ze vriendelijk.
 • Spaar de ondergrond, voorkom onnodig remmen (en dus slippen).
 • Maak geen onnodig lawaai.
 • Laat geen afval achter.
Een mountainbike huren?
De Noordelijke ATB Club heeft mountainbikes te huur voor de trainingen. De kosten hiervan bedragen €5,- per keer en dienen vooraf contant te worden voldaan bij de uitgifte.
De mountainbikes zullen na iedere training weer ingeleverd moeten worden en als ze vies zijn schoongemaakt worden.
 
Een mountainbike kopen?
Als je het mountainbiken echt geweldig vindt is het verstandig om een eigen MTB te hebben.
De trainers en begeleiders hebben jarenlange ervaring als mountainbikers en weten waar je op moet letten bij aanschaf ervan. Vraag ze rustig om advies.
Alvast enkele tips van onze expert:
 • Koop de juiste maat fiets (in ieder geval een frame met 26" wielen).
 • Koop kwaliteit. Koop geen fiets met voor- en achtervering voor een habbekrats. Deze fietsen zijn in de regel niet geschikt voor gebruik in het bos. Een fiets met verende voorvork is voldoende.
 • Merken als Scott, Trek, Cube en Specialized hebben goede kwaliteit jeugdfietsen vanaf ongeveer € 350,-.
Lidmaatschap Noordelijke ATB Club
Om mee te mogen doen met de trainingen moet je lid worden van één van de deelnemende verenigingen.
De hoogte van de contributie van de Noordelijke ATB Club is € 30,- per jaar.
Hiervoor ontvang je:
 • Elke week training (m.u.v. zomer- en kerstvakantie).
 • Deelname aan diverse evenementen gedurende het jaar.
 • Aanschaf verenigingskleding tegen aantrekkelijke prijzen.
Kleding
NAC heeft eigen fietskleding. Deze is te koop via de club. Fietskleding is niet verplicht, maar wel aan te bevelen.
Tip: onder een fietsbroek hoort geen onderbroek.
Het dragen van een helm tijdens trainingen is verplicht.
Schoenen met click-pedalen zijn naar eigen inzicht te gebruiken, maar zijn voor de oudere jeugd wel aan te bevelen. Vraag anders de trainers om advies.
 
Aanmelden
Aanmelden voor het lidmaatschap kan via de aanmeldpagina op de website van de Noordelijke ATB Club.
 
Meer informatie?
Wil je meer informatie? Kijk dan op:
mountainbikejeugd.nl (speciaal voor onze jeugd, hier staan ook allerlei tips op)
 

Subcategorieën